İşletmelerde Stok Programı Gerekliliği

  İster alım satım işi ile uğraşsın, isterse de üretim yapsın, bütün kurum ve kuruluşların gelişmiş bir stok programı kullanma zorunlulukları vardır. Elde bulunan yarı mamullerden tutun da tezgâh ya da raflarda bulunan bütün ürünler stok konumunda olduğu için, bunların düzgün bir envanteri olması gerekliliktir. Özellikle işletmede depo ya da antrepo gibi kısımlar bulunuyor ise o zaman son dönemlerde geliştirilen ve hataya yer vermeyen stok programı kullanma gerekliliği o işletmenin geleceğini de yakından etkileyecek bir durum oluşturur.
    Öngörülü olmak ve çıkabilecek sorunları önceden görerek tedbir almak, ticari kuruluşların geleceğinde önemli rol oynadığı için, stok konusunda her an geçerli bilgiye ulaşabilmek, o işletme açısından son derece büyük önem taşımaktadır. Firmaların, yapacağı kardan daha önemli olarak, itibarlarını koruma konusu da büyük bir önem araz eder. Stok bilgisine hâkim olamayan işletmeler ise zamanında teslimat yapamama sorunu ile karşı karşıya kalabilecekleri için, hem müşteri hem de itibar kaybı yaşayabileceklerdir. Bu yüzden gelişmiş bir yazılım olan stok programı kullanımı işletmeler içinde son derece hızlı yaygınlaşan bir konu olmuş ve stok programı kullanan işletmeler, yanlışa düşme konusunda, bu sistemi kullanmayan kurum ve kuruluşlara göre, çok daha avantajlı olmuşlardır. Hammadde ve yarım mamul alımında belirleyici bir etkiye sahip olan stok programı, aynı zamanda üretime yön veren etkisi ile de işletmelerin gelecekleri konusunda belirleyici bir rol oynamıştır. Düzene ve gelişmiş sisteme önem veren işletmeler, başarılı bir grafik yakalarken, elindeki stok durumunu bile kontrol altında tutamayan işletmeler, çok daha zor durumlara düşmüşlerdir.

     Depolama işleminin, firmalara olan maliyeti de göz önünde bulundurulduğunda, düzenli stok yapma gerekliliği ön plana çıkacaktır. Bazı durumlarda elinizde bulunan malzeme başınıza sorun olabileceği için stok programı kullanmanın çok değişik avantajlarını görmek mümkün olacaktır. Düzen ve plan çok önemli kavramlar olup, iş yapmak isteyen herkesin, özellikle bu iki konuya son derece dikkat etmesi gerekir. Stok programı ve buna benzer gelişmiş bilgisayar yazılım programları, her konuda kullanana yarar sağlayacağı için tercih edilmeli ve kullanılmalıdır.

Hiç yorum yok

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.